Het Begin Van De 1ste Wereldoorlog

7850
Published on Aug 12, 2014 by Bjorn

Omdat het net 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog startte, dachten we dat een documentaire over deze donkere tijd zeker onze aandacht verdient. Meer bepaald op 28 juli 1914 begon deze bloedige oorlog en deze duurde tot 11 november 1918. Een oorlog die door de geallieerden gewonnen werd. Laten we even stilstaan bij het moment waarbij zoveel soldaten hun leven verloren.

Miljoenen onschuldigen zijn tijdens deze oorlog gestorven: mannen, vrouwen, kinderen, ouderen. Veel mensen werden het slachtoffer van een oorlog die er nooit had hoeven komen. De Duitsers dachten snel hun gang te gaan en in eerste instantie dat Belgie hun een vrije doorgang ging laten naar Frankrijk. Echter de Belgen verzetten zich en maakten het de Duitsers moeilijk. Echter ons kleine land is niet opgewassen tegen de overmacht van de Duitsers die ook op technologisch vlak een stuk verder stonden. Zo hadden ze kanonnen – zoals de dikker berta – die gewoon door beton kon schieten. Ons land werd al snel overrompeld, maar toch niet helemaal. Uiteindelijk trokken de Belgen zich terug tot achter de ijzer. Daar werd het plan gesmeed om de Duitsers in de val te laten lopen. Men zou de sluizen open zetten eens de Duitsers dicht genoeg genaderd waren. Dit is dan ook zo uitgevoerd geweest door een aantal dappere Belgen. Het plan lukte en het werd een echte loopgravenoorlog waarop de Duitsers zich stukbeten.

De Duitsers verloren de strijd tegen Belgie en de andere geallieerde landen en in 1918 kwam een einde aan deze 1ste Wereldoorlog. Echter zou nog geen 30 jaar later Duitsland weer zijn overmacht ten toon spreiden gedurende de 2de oorlog. Zo zie je maar, men leert het niet.

In deze video zie je op basis van echte beelden hoe het er aan het front aan toe ging gedurende de 1ste Wereldoorlog. Dankzij hun inzet spreken we vandaag de dag niet allemaal Duits. Het is iets waarbij we niet vaak stilstaan, maar het verdient zeker het bekijken van dit filmpje.

Category

no comment

Add your comment

Your email address will not be published.