Over Documakers

Waarom?

Bjorn & RobDocumakers.be is in het leven geroepen door 3 vrienden (Kim, Bjorn en Rob) die vonden dat er te weinig documentaires op televisie verschenen. Tegenwoordig is het zo dat in onze maatschappij vooral populaire series op de beeldbuis komen. Dit verdringt de documentaire naar de achtergrond. Dit vinden wij heel jammer en vandaar deze oprichting van documakers.be sinds een aantal jaren.

Daarnaast willen wij ook de kans geven aan kleine of beginnende documentairemakers om hun werk naar buiten te brengen. Dit is niet altijd even eenvoudig in het huidige medialandschap. Heb je een documentaire gemaakt? Laat het ons dan weten via het contactformulier en wij zullen jouw aanvraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Wat is een documentaire

Een ander woord hiervoor is reportage. Het is een non-fictiefilm waarin men een deel van de realiteit op beeld probeert te brengen. Men probeert iets uit de realiteit te documenteren. Dit kan heel breed gaan en kan betrekking hebben op de politiek, wetenschap, geschiedenis of nog vele andere domeinen.

Documentaires hebben normaliter een informatieve boodschap. Het dient om informatie over te dragen. Meestal probeert men in reportages een objectief beeld weer te geven, maar dit lukt niet altijd. De documaker zelf is vaak al bevooroordeeld bij het schieten van zijn docu.

Er zijn verschillende soorten of genres van docus zoals:

  • Docusoap
  • Docudrama
  • Mockumentary
  • Rockumentary
  • Realityfilm
  • Reisdocumentaire
  • Natuurfilm
  • Docufictie
  • Animatiedocumentaire

Dit wordt soms ook documentaire tv or reportage tv genoemd. Eén van de vandaag bekendste documakers in de wereld is Michael Moore. Je herinnert je waarschijnlijk wel zijn films zoals Bowling For Columbine en 9/11.

Een andere bekende is Supersize Me. Dit is een documentaire film die in de bioscoop verschenen is en waarbij men het leven van iemand volgt wanneer deze enkel nog naar MC Donalds gaat. Gaandeweg zie je hoe hij zwaarlijviger wordt en gezondheidsproblemen krijgt. Dit behoort ook tot dit filmgenre van video reportage.

Welke documentaires

We gaan hier veel verschillende genres bespreken. Dit zal na verloop van tijd een echte filmsite worden voor de liefhebber. Een portal waar men naar hartenlust docus kan vinden en bekijken.

Gemiste reportages?Geen nood. Indien mogelijk zullen we deze aan bod laten komen. Zodanig dat jullie hier documentaire die jullie gemist hebben kunnen bekijken.

Ook bekendere documentaires, zoals Koppen, zullen de revue passeren. Je kunt ook steeds ons contacteren indien je meer wilt te weten komen hierover.

Ook oudere zaken zoals Jambers reportage zullen we aan bod laten komen.

Natuurlijk gaan héél veel films over onze schone natuur en ook deze natuurdocumentaires zullen aan bod komen.

In het kader daarvan zullen we ook op zoek gaan naar Vlaanderen vakantieland reportages aangezien deze de mooiste plekjes in Vlaanderen mooi in beeld brengen.

Documentaires online bekijken

Vandaag de dag is het internetniet meer uit ons leven te bannen. Daarom ook dat dit het ideale medium is voor online documentaries.

Online docus zijn heel gemakkelijk te gebruiken aangezien men ze van overal kan raadplegen (indien met internet connectie heeft). Een documentaire online plaatsen? Daar kunnen we je zeker en vast mee verder helpen.

Deze gratis

Voor wie doen we dit?

no comment

Add your comment

Your email address will not be published.